Sök:

Sökresultat:

8 Uppsatser om Romantiskt kärlekskomplex - Sida 1 av 1

Ingen har sett pÄ mig sÄ tidigare : Ungas upplevelse av attraktiva partner

Tidigare forskning av romantisk attraktion har visat att mÀnniskor vÀljer partners bÄde som liknar dem sjÀlva och som kompletterar dem utifrÄn beteendemÀssiga och fysiska egenskaper. Syftet med studien var att fördjupa forskningen och mer precist identifiera vilka egenskaper som anses vÀsentliga vid ett romantiskt intresse hos unga vuxna. Deltagare var 45 individer i Äldrarna 17-26, varav 39 kvinnor. Data samlades in genom öppna enkÀter och analyserades med meningskoncentrering. Analysen resulterade i fem attraktiva egenskaper: Personen ska (1) ha egenskaper jag tycker om, (2) fÄ mig att kÀnna mig speciell, (3) vara attraktiv för mig, (4) vara möjlig att relatera med och (5) bry sig om andra.

Klassiskt violinspel eller folkmusikaliskt fiolspel: ett tydliggörande av nÄgra av de interpretatoriska skillnaderna mellan klassiskt violinspel och folkmusikaliskt fiolspel

Vad Àr det för skillnad mellan folkmusikaliskt fiolspel och klassiskt violinspel? Syftet med arbetet var att tydliggöra nÄgra av de interpretatoriska skillnaderna mellan folkmusik och romantisk musik. Undersökningen gjordes genom instudering av ett romantiskt stycke och en folkmusiklÄt med hjÀlp av lÀrarhandledning, lyssning pÄ inspelningar och reflektioner kring stilmedlen. Efter tillÀgnandet av de bÄda interpretationssÀttet gjordes en omvÀnd interpretation. FolkmusiklÄten spelades enligt romantisk interpretation och det romantiska stycket spelades med det folkliga spelsÀttet.

Vi behöver prata: en studie om kommunikationen om förvÀntningar i en nÀra relation

Detta examensarbete hade som syfte att undersöka hur förmedlingen av förvÀntningar ser ut i en nÀra relation. FrÄgestÀllningarna handlade om huruvida olika kommunikationsstilar hade nÄgon pÄverkan och om det fanns skillnader mellan mÀn och kvinnor, eller beroende pÄ hur lÀnge paren hade varit tillsammans, nÀr det gÀllde förmedlingen av förvÀntningar i en relation. Social Exchange Theory (Thibaut & Kelley, 1959) har anvÀnts som grund för undersökningen eftersom den ger en tydlig förklaringsmodell över förvÀntningars inverkan pÄ en relations tillfredstÀllelsegrad. Metoden som anvÀndes var av kvantitativ art dÀr enkÀter var det instrument som tillÀmpades. EnkÀterna fylldes i av 13 par som hade varit tillsammans i minst 6 mÄnader.

"Alla tÀnker inte som oss" Unga tjejer om sexualitet i det mÄngkulturella samhÀllet

Dagens Sverige Àr ett mÄngkulturellt land dÀr mÀnniskor med olika bakgrund lever tillsammans mer eller mindre integrerat. Att vara ung idag kan vara problematiskt dÄ man ska förhÄlla sig till olika attityder som existerar sida vid sida. Detta gÀller inte minst synen pÄ sexualitet som i samhÀllet i allmÀnhet kan anses vara liberal men dÀr unga tjejer i invandrargrupper kan ha helt andra villkor. Vi ville undersöka hur de unga tjejerna upplever synen pÄ sexualitet i samhÀllet och i mÄngkulturella sammanhang. Denna kunskap kan vara av intresse för hur man kan bedriva socialt arbete med unga tjejer.

Kvinnlig sexturism i Gambia : En studie om hur kvinnlig sexturism framstÀlls i media, motiven till framstÀllningen och konsekvenserna med fenomenet

SexturismÀr ett brett begrepp som mestadels förknippas med vÀsterlÀndska Àldre mÀn som reser till utvecklingslÀnder för att köpa sex. Detta har uppmÀrksammats sedan början av 1970-talet men pÄ senare Är har den kvinnliga sexturismen uppmÀrksammats allt mer i den svenska media. Studien redogör för den svenska kvinnliga sexturismen utomlands, med Gambia som fallstudie. NÀr svensk media talar om fenomenet anvÀnds förskönande beskrivningar, dÀr kvinnornas beteender omantiseras i jÀmförelse med mÀnnens sexturism. Problematiseringen med detta Àr att tvÄ lika handlingar med samma syfte, beskrivs pÄ tvÄ olika vis, beroende pÄ kön.

Skönhetens vÀktare : om Axess och deras lÀngtan efter skönhet i konsten

Uppsatsen undersöker fyra artiklar ur den konservativa kulturtidsskriften Axess magasin, vilka orsakade tvÄ infekterade kulturdebatter Ären 2008 och 2009 i Sverige. Dessa artiklar menade att skönheten gÄtt förlorad i samtidskonsten och riktade sin kritik mot det rÄdande kulturetablissemanget. Axess menade att det modernistiska normbrytande idealet allt för lÀnge varit ett kriterium för god konst och de föresprÄkade dÀrför ett alternativ till denna norm. Detta alternativ blev sedan hÄrt kritiserat av kultursidorna i dagspressen och av kulturtidsskrifter generellt.Men vad var det som var sÄ provokativt med Axess alternativa konstideal? För att fÄ en förstÄelse för detta, krÀvs en ingÄende analys av dessa artiklar, vilket Àr vad denna uppsats gör.

Siglög lÀt resa stenarna efter Sigvid : Om namnledsvariation i upplÀndska runstensinskrifter

Uppsalaromantikern Vilhelm Fredrik Palmblads (1788-1852) roman Familjen FalkenswÀrd (1844-45) var delvis en omarbetning av en romanföljetong (den s.k. Kalenderromanen) som Palmblad publicerade pÄ 1810-talet i Poetisk kalender. I jÀmförelse med Kalenderromanen kan man i Familjen FalkenswÀrd se en utveckling mot ökad verklighetskontakt.Denna uppsats behandlar temat ideal och verklighet i Familjen FalkenswÀrd. Med ?verklig-het? Äsyftas ingen yttre verklighet utanför romanen, eventuell realism lÀmnas alltsÄ utanför undersökningen.

Tiden sjelf har blifvit gammal : Ideal och verklighet i Vilhelm Fredrik Palmblads roman Familjen FalkenswÀrd (1844-45)

Uppsalaromantikern Vilhelm Fredrik Palmblads (1788-1852) roman Familjen FalkenswÀrd (1844-45) var delvis en omarbetning av en romanföljetong (den s.k. Kalenderromanen) som Palmblad publicerade pÄ 1810-talet i Poetisk kalender. I jÀmförelse med Kalenderromanen kan man i Familjen FalkenswÀrd se en utveckling mot ökad verklighetskontakt.Denna uppsats behandlar temat ideal och verklighet i Familjen FalkenswÀrd. Med ?verklig-het? Äsyftas ingen yttre verklighet utanför romanen, eventuell realism lÀmnas alltsÄ utanför undersökningen.